Gordinești

Istoria

Satul Gordineşti este atestat la 27 mai 1427.

Istoria ne relatează că în anul 1429 s-a făcut primul recensământ, conform căruia au fost înregistrate 18 gospodării de ţărani răzeşi. Satul era situat pe moşia boierului Neagoe-Negoiţă şi se numea Negoeşti. Mai târziu, pe aceste meleaguri s-a aşezat cu traiul un boer Gordinschii, de origine poloneză, de la care se schimbă denumirea satului din Negoeşti în Gurdineşti. Casa lui a fost ridicată pe stâncă în grădina lui Mihai Cibotaru, unde a trăit Lida Drăgan. Avea un bordei cu 3 odăi. După el au mai venit şase oameni de peste Prut, printre care şi o femeie cu numele Alba care i-a şi devenit soţie. Ei şi-au întemeiat gospodării, aveau oi, vaci, cultivau mălai tătăresc, din care s-au învăţat sa facă pâine şi mămăligă. Mălaiul îl păstrau în gropi de pământ. Unul dintre săteni, Tănase Ferea a construit o moară cu lopeţi, în grădina lui Iorga. (aici astăzi locuiește Victor Mancuș). În afară de agricultură și vitărit, se mai ocupau și de sculptura în piatră. Până în zilele noastre se păstrează cea mai veche cruce din Moldova de stil Golgota, sculptată în 1552.

Recensământul din 1774 ne arată că în sat de acuma erau 23 de gospodării și satul deja avea biserică din lemn, unde se păstrau arhivele guberniei Basarabiei. În 1862 în sat se deschide și școala bisericească parohială. Puţin, câte puţin satul se mărește și ajunge la 1.750 desetine și 161 gospodării.

În anul 1914 a început primul război mondial, iar în 1917 Gordineștii au fost ocupați de austrieci. Graniţa era hotarul satului Volodeni. În sat s-a stabilit cu traiul Hriţu, om priceput la multe lucruri. El a săpat și a întărit cariera de piatră din stânci.

Din 1941 a început al doilea război mondial, în care au căzut 115 oameni din sat. Mai apoi au fost colhozuri, sovhozuri.

 În prezent în sat sunt 1200 gospodării şi 3020 locuitori. Agricultura până în prezent este sursa materială a gordineștenilor, adevărata față a sufletului omului de la țară.

Citește mai mult

Legende

În Nord-Vestul țării, la o mică distanță de orașul Edineț, în preajma satului Gordinești, găsim peisaje de o frumusețe rară învăluite în legende.

Complexul natural Gordinești – Buzdugeni - Brînzeni din bazinul râul Racovăț formează rezervația peisagistică ,,La Castel”. Localnicii din Gordinești afirmă cu siguranță că acel minunat Castel este nu numai o legendă, ci a fost cu adevărat. Se spune că Palatul din stânci a fost distrus după ocuparea Basarabiei, iar până acum câteva decenii, aici se mai păstrau unele elemente, dintre care o masă sculptată înconjurată de buturugi.

 Legenda ne spune că denumirea de „La Castel” este legată de o poveste frumoasă de dragoste și de un castel care a dispărut în negura vremii, iar în locul lui au rămas doar stâncile înalte și amintirea unei tinere fete întemnițate în zidurile acestuia. Se zice că pe vremuri doi tineri trăiau o frumoasă poveste de dragoste. Și anume că în sat exista o fată foarte frumoasă de care s-a îndrăgostit un turc. Părinții fetei erau împotriva logodnei tinerei cu iubitul ei, astfel el a decis să o răpească și să o ascundă în castel. Au fost trimiși cete de vânători din sat ca să aducă fata, dar în zădar. Se spune că atunci când potera urca  spre Castel, în peștera întâlnită în cale au dat de o masă foarte bogată. Au gustat de toate și au mai băut nu numai câte  un păhărel, ca mai apoi să adoarmă cu toții buștean. Majoritatea au rămas sleiți de puteri și nu  și-au mai continuat misiunea. În acel moment s-a întâmplat ceva și castelul s-a dus sub pământ. Nu a mai rămas nimic, nici frumoasa fată, nici tânărul îndrăgostit și nici castelul, doar legenda a supraviețuit și râul Racovăț ce șerpuiește printre stâncile acestui loc. Astăzi  castelul nu mai este, în schimb a rămas enigmatica denumire ,, La Castel”.

Citește mai mult

Locuri pitorești

Defileul „La Castel”
Defileul „La Castel”

O minune a naturii situată deasupra văii râului Racovăț, lângă satul Gordinești este Rezervația peisagistică „La Castel”. Această moștenire a plaiului moldovenesc face parte din pitorescul lanț al Toltrelor Prutului (recife coraliere sarmațiene). Aria naturală a acestui defileu cuprinde versanții abrupți ai văii râului Racovăț și reprezintă unul din cele mai adânci defileuri din Republica Moldova.

Citește mai mult
Dintele dragonului
Dintele dragonului

La hotarele dintre satul Gordinești și satul Volodeni se află o stâncă cu înălțimea de 8 metri și lungimea de 20 metri. Călătorii veniți să viziteze Rezervația peisagistică „LA CASTEL”, i-au dat denumirea de „DINTELE DRAGONULUI”. De aici se deschide o panoramă uimitoare, ce ne prezintă toată frumusețea naturii.

Citește mai mult

Personalități

Dumitru Șcerbatiuc  (n.25 septembrie 1941), Tatăl său, Ion Șerbatiuc, cu 4 clase de liceu, după război a fost primul director al școlii din sat, iar el, feciorul lui, după școala medie din sat, a absolvit Institutul de Medicină din Odessa. A lucrat doi ani la spitalul raional Leova, apoi a făcut aspirantura la Institutul de Medicină din Chișinău la catedra de chirurgie orală și maxilo-facială. A lucrat șef al secției de  știință a USMF, asistent universitar, conferențiar universitar. A susținut teza de doctor habilitat la Academia de Medicină ,,M. Secenov” din Moscova. Profesor universitar, șef de catedră, specialist principal al Ministerului Sănătății. Șeful catedrei de chirurgie maxilo-facială a USMF. A publicat peste 250 de lucrări  științifice (articole, indicații metodice, monografii), are peste 6.500 intervenții chirurgicale în regiunea capului și gâtului. A fondat societatea de chirurgie plastică din Moldova. E membru al societăților europene și mondiale ale chirurgilor maxilo-faciali și plasticieni cu centrele în Anglia , SUA și Olanda. A prezentat rapoarte științifice la multe congrese de specialitate și simpozioane internaționale. Membru de Onoare al Academiei de Științe Medicale din România.

Tamara Ciuhrii – Moraru, născută Ciuhrii (n.22 martie 1958), a absolvit Institutul de Arte, facultatea de regie și doctorantura, apoi Institutul de Cultură din Moscova la specialitatea de filosofie a culturii. Doctor în filosofie. A activat la catedra de științe filosofice a Academiei de  Muzică, Teatru și Arte Plastice. Actualmente se află în SUA.

Dragan Leonid, meșter popular.  (1930 – 2008) Născut în s. Gordineşti,  r-nul Edineţ într-o familie numeroasă şi intelectuală de 6 copii, el fiind al 5 copil. Rădăcinile tatălui se trăgeau din  muzicieni,  iar mama - fiică de preot.

A terminat 4 clase în satul natal, apoi la Edineţ prezentul Liceu „Pan Halippa”, urmând studiile în oraşul Hotin, unde a studiat contabilitatea.  Pictura era un hobby, îi plăcea grafica, picta portrete.

În anul 1953 s-a căsătorit şi a trecut cu domiciliul în s. Feteşti,  r-nul Edineţ. A fost un bun gospodar, un soţ si un tată exemplar. A crescut şi educat o fiică cu numele Claudia Dragan.

A fost supus represaliilor şi dus în Siberia, dar şi acolo continua să se ocupe cu grafica. După reîntoarcere s-a ocupat şi cu pictura.

A pictat iconostase în bisericile din s. Burlăneşti, r-nul Edineţ şi s. Sauca, r-nul Ocniţa, icoane, printre care şi una dintre ele a donat-o Mănăstirii Putna.

La expoziția pictorilor  din Republica Moldova, de la Centru de Creație organizat de Tudor Colac,  unde şi-a prezentat lucrările, i s-a oferit titlu de ,,Meșter popular”.

Citește mai mult

Prezentare video

În prezentarea video ce urmează, vei fi invitat să descoperi frumusețea malurilor râului Prut din Republica Moldova. Această zonă pitorească este cunoscută pentru peisajele sale idilice, unde râul Prut curge liniștit printre dealur


Galerie Foto

photos by Iurie Sveț – www.hikeme.club

Vezi pe hartă