O sută de movile

Descriere

Monumentul naturii „O sută de movile“ se află între satele Cobani și Braniște. El reprezintă un relief deluros, de-a lungul Prutului și ocupă șase terase de lângă Prut. Este singurul loc din Europa, unde sunt concentrare sedimentele mărilor antice, care cândva scăldau acest teritoriu - Marea Tortoniană şi Sarmatică. Astfel, potrivit unei versiuni, acest relief s-a format acum 10-20 de milioane de ani. Alți savanți afirmă că acest fenomen al naturii s-a format din cauza alunecărilor și surpărilor de teren, care au rupt din rocile din care era format dealul, dar și din cauza inundațiilor, care le-au oferit dealurilor această formă.

Studiile reale au început a fi publicate după 1927, dar pentru prima dată despre acest fenomen a relatat Dimitrie Cantemir în lucrarea sa „Descrierea Moldovei“ (1716), numind această zonă ”Centum Monticuli”.  În general, această vale a născut o mulțime de legende și mituri, în care cred până în prezent localnicii. Potrivit unora dintre ele, în aceste locuri sunt îngropați geto-dacii. Aceste dealuri seamănă foarte mult cu movilele, înălțate de cotropitorii acestor locuri în timpurile antice, îngropându-și acolo ostașii.

Din denumirea „O sută de movile“ putem face concluzia că ele sunt 100, dar în realitate, ele sunt mult mai multe. Potrivit unor estimări, numărul acestora este de peste 3500. Toate movilele sunt amplasate pe un sector cu lungimea de peste 8 km si lățimea de la 1,7 până la 2,3 km.

Înălțimea movilelor este de la 3-5 până la 60 m. Teritoriul dintre movile este completat de zeci de lacuri pitorești, izvoare cu apă cristalină. În genere teritoriul reprezintă un peisaj selenar, acoperit cu vegetație bogată de stepă.

Cea mai înaltă movilă este amplasată la intersecția a trei drumuri și are 60 m. Se numește „Movila Tiganului“, unde, conform legendei, ar fi îngropat un ulcior cu galbeni. Anume de aici, se vede cel mai bine acest monument al naturii, în special după -amiaza sau seara, când soarele nu bate în ochi și nu împiedică la fotografiat.