La umbra stejarului secular

Descriere

În  aproprierea satului Moara Domnească se află cronicarii verzi a istoriei noastre, stejari seculari, ce depășesc vârsta de 200-250 ani, unii dintre ei atingând 30-35 m înălțime și diametrul de 2 m.

Nicăieri în Moldova nu întâlnești o asemenea grupare de arbori seculari, care ne mărturisesc elocvent istoria naturii acestui meleag și faima de odinioară a pădurilor noastre.

Aceste grupări se află pe câteva parcele cu o suprafața totală de 108 ha. Stejărișurile cresc pe cele mai ridicate locuri din luncă, la altitudinea de 53-60 m.

La intrarea în satul Moara Domnească se află un stejar secular gigantic. El are vârsta de peste 200 de ani și un diametru de 130 cm. Probabil a făcut și el parte dintr-o grupare, dar locul celorlalți stejari a fost luat de casele, care s-au construit în jurul acestui stejar semeț ca să le protejeze.

Dintotdeauna umbra acestui stejar semeț a cunoscut bucuria și durerea  localnicilor. El reprezintă inima satului. Nu în zadar atenția domneștenilor este țintită spre stejar. Horele satului la sărbători și târgurile obiectivelor de manufactură aici se organizează. Obiecte de uz casnic la umbra stejarului se vând. Până și cumetrele își spun păsul pe un scaun la umbra lui, la umbra bătrânului stejar.

Vezi pe hartă