Stânca Dragostei

Descriere

„Stânca Dragostei” are o istorie foarte interesantă, dar și tragică. Are peste 50 de metri înălțime și se află pe malul stâng al râului Ciuhur.

Denumirea de „Stânca Dragostei” vine de la o legendă veche despre doi tineri, care se iubeau. El era fiul chipeș al unui boier, unicul la părinți și viitorul moștenitor al întregii averi; ea, o fată frumoasă, dar săracă, din familie de țărani. Din motiv că făceau parte din clase sociale diferite, se întâlneau pe ascuns, seara, printre pietroaiele celea mari, pe care le știau din copilărie. După luni întregi de întâlniri, băiatul a mers să discute cu tatăl său și să ceară binecuvântarea părinților, după care să joace nunta. Tatăl însă nu i-a permis să se însoare cu o fată săracă: “mai bine să rămână neînsurat decât să-l facă de rușine în tot satul”. Tânărul, distrus de cuvintele tatălui, s-a înțeles cu iubita lui să se vadă în continuare în aceleași locuri, când va fi lună plină. Au urcat pe cea mai înaltă culme, și-au scos inelele din fire de iarbă, pe care și le-au dăruit în ajun, așezându-le pe o piatră, s-au sărutat și… au sărit în gol. Legenda zice că ei au rămas nedespărțiți pentru eternitate: ea transformându-se în stâncă, iar el – în râul de la poalele ei.

Pe vârful stâncii se află un monument inscripționat cu câteva nume de ostași căzuți în cel de-al doilea război mondial. Prezența acestui monument pe vârful acestei stânci este explicată de localnici astfel: în acest loc se întâlneau în fiecare seară nevestele cu soții lor aflați în război. Bărbații, care nu veneau a doua seară să se vadă cu soțiile, înseamnă că au căzut pe câmpul de luptă. Conform legendei care bântuie prin aceste locuri, una dintre neveste, fiind cuprinsă de durere, deoarece soțul ei nu a venit la locul întâlnirii timp de trei seri, s-a preschimbat în mesteacăn și îl așteaptă până în ziua de azi acolo.

Dacă urci pe această stâncă și privești de sus râul Ciuhur, vezi o panoramă de o frumusețe rară: râul Ciuhur, mii de flori de câmp, fluturi de diferite culori, șopârle și „Dumbrava”,  pădurea de stejari, locul cel mai iubit și populat de turiști.