Lacul de acumulare Costești-Stânca

Descriere

Lacul de acumulare Costești-Stânca este un lac  cu o suprafață de 590 km pătrați, situat pe cursul râului Prut, la hotarul dintre Republica Moldova și România

Centrala hidroelectrică de la Stânca-Costești a fost construită pe râul Prut, în dreptul localităților Stânca (jud. Botoșani, România) și Costești din Republica Moldova. Lucrările au început în anul 1973, au fost inaugurate oficial la 4 noiembrie 1978, iar recepția definitivă s-a făcut în 1979.

Amplasamentul lucrărilor se află la 576 km de la vărsare, într-o zonă în care lățimea albiei majore de cca 3 – 4 km este strangulată și redusă la cca 400 m prin recifuri calcaroase care practic constituie un baraj natural.

Î.S. Nodul Hidro-Energetic Costești este un obiect strategic pentru economia țării noastre, produce energie electrică și atenuează viiturile. Clădirea hidrocentralei se află pe teritoriul a două state: R. Moldova și România.

 

Dacă n-ai vedea în adâncul zării malul român, ai avea senzația că te afli pe un litoral de mare. Veacuri în şir, Prutul se opintea să-şi facă drum printre stanele înalte şi abrupte de la Costeşti-Stânca. Acum cât cuprinde privirea e numai apă. Priveliștea chiar te-ar încânta, dacă n-ai ști că sub această mare albastră zac vetrele satelor Costeşti, Şarbaca, Dumeni, Cuconeştii Vechi.