Defileul Trinca
Descriere
Defileul Trinca a luat naștere cu mii și mii de ani în urmă, atunci când râul Draghiște se adâncea nemilos în reciful de calcar badenian-sarmațian inferior. Astfel, s-a creat peisajul pitoresc cu o vale adâncă, cuprinsă de pereți stâncoși, abrupți pe alocuri. În versanții acestor toltre mărețe sunt amplasate câteva grote ce adăpostesc trecutul. În aceste grote timpul s-a oprit, aici bântuie istoria și amintirile vechii lumi, care ne-a lăsat dovadă a existenței sale - rămășițe scheletice ale animalelor vânate și ale oamenilor preistorici neanderthalieni. Defileul Trinca are 3 grote.
Grota Hulubilor este situată în partea de vest a satului Trinca, pe partea dreaptă a coastei canionului râului Draghiște, la o înălțime mai mare de 50 m de la nivelul apei.
Grota Vânătorilor se află la vest de sat, pe partea dreaptă a râului Draghiște, cu 70 m mai spre vest de așezarea Grotei Hulubilor. Grota sub formă de cruce e deschisă spre sud, cu o lungime de 14 m, lățimea de 10 m și înălțimea de 1,5 m. În timpul săpăturilor arheologice au fost găsite oase de ren, cerb nobil, rinocer, bizoni, castor și urși, precum și obiecte de cremene din epoca paleoliticului mijlociu.
Grota lui Scridon se află la vest de sat, în canionul râului Draghiște. Cele două odăi ale grotei au o suprafață de 300 de metri pătrați. În această grotă au fost descoperite multe obiecte vechi, care datează din epoca paleoliticului mediu.
Grotele erau stațiuni ale vânătorilor preistorici din paleoliticul mediu (80-60 mii ani în urmă). Datorită specificului activității locuitorilor, în grote au fost descoperite peste 440 de resturi scheletice, aparținând a 15 urși, 383 de rămășițe de la 15 specii de mamifere. La fel, au fost descoperite resturi de stațiuni din eneolitic (epoca de tranziție de la neolitic la epoca bronzului), precum și o necropolă tracică.